© Rootsville.eu

Art & Roots in the Woods
Festival
Meetshovenbos Aarschot (08-09-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info bands: Lucky Came To Town - David Ronaldo & The Dice - Everyone is Guilty - Among The Saints
info organisatie: Art & Roots in the Woods


© Rootsville 2024


Gisteren zaten we nog op 'Sortie Blues' maar op 'High Noon' is het vandaag al meteen richting 'Meetshovenbos' in Aarschot voor alweer de vierde editie van 'Art & Roots in the Woods'. Gisteren konden de bezoekers hier al genieten van bands als 'El Camino', 'The Leftovers' en 'Bakersfield'.

Na het afdalen van de 'Kunstdreef' met diverse artiesten die hier hun kunstwerken komen voorstellen komen we zo aan op de bivakplaats van dit bos waar 'Roots in the Woods' op deze zondagnamiddag zal plaatsvinden. Meteen komen we al één van de oppertrollen tegen in de persoon van Dirk Verbruggen die samen met zijn broer Gert verantwoordelijk mag gesteld worden voor een aangename middag met heel wat animatie en ook met vier bands. Buiten vier topbands uit diverse muziekstijlen staan hier zeker ook de artiesten van 'Lyapunov' in de spotlights. Een reeks straatartiesten bestaande uit diverse circusacts aangevuld met gepaste en eigen sfeervolle muziek. De technische aspecten van dit alles worden gemasterd door Daniel Elsen en zijn crew.

Dirk en Gert heten iedereen, jong en oud, welkom in 'hun' bos

Onder een toch wel aangenaam zonnetje wordt het ruime familieplein al meteen goed gevuld en kan iedere bezoeker zich te goed doen aan de eet- en drinkkraampjes. 'Art & Roots in the Woods' komt zo met zijn vierde editie in het rijtje van de snelst groeiende events te staan.

Openen doen ze hier met 'Lucky Came To Town'. Mijn eerste kennismaking met deze Americana band van eigen bodem dateert van een concert uit 2018. Deze band werd opgericht in 2015 en bestaat uit 4 mannen en een vrouw en brengen Americana van een hoog niveau. Ze nemen je mee op een trip in de sfeer van een John Prine, Steve Earl of een Townes Van Zandt. Roots in folk, blues, country… doorleefde Americana, dat is Lucky Came to Town. Heerlijke melodieën en zalige harmonies geven de soms donkere teksten net wat meer kleur. Het is Americana van bij ons… 

Deze band bestaat uit The Storyteller: Kim Van Weyenbergh (Vocals & Guitar), The Key Keeper: Dimitri Laes (Keys), The Backseat Driver: Bart Steeno (Drums), The Devil’s Backbone: Joost Buttiens (Bas), The Girl of the North Country: Annemie Moons (Vocals &Harmonica) en The Crossroad Man: Wouter Grauwels (Lead Guitar). Een hele mond vol maar de moeite waard om naar te luisteren.

De bezoekers van het eerste uur kunnen zich zo meteen neer vleien en luisteren naar nummers als 'Even Now', eentje dat komt uit hun EP die werd uitgebracht in 2021. Het beklijvend mooie 'Ghost Of The Mississippi' komt dan weer uit hun 'December Sessions' uit 2022. De samenzang tussen Kim Van Weyenbergh en Annemie Moons tillen 'hun' Americana zonder meer naar een hoger niveau.

Na 'Aint No Blues' en 'Ramblin' Man' komen ze zo uit bij het bekende werk dat de bredere kern van de bezoekers goed in de oren ligt zoals nummer als het aanstekelijke 'Wagon Wheel' van de 'Old Crown Medecine Show' al moet het er worden bij gezegd dat het Bob Dylan was de eerste woorden schreef van dit nummer waarna Ketch Secor van 'OCMS' het zo veel jaar later na datum kwam af te werken en er zo een gigantische hit mee hadden.

Na 'Home Ground' kregen we nog zo een mooie cover met 'Rains On Me' van de geweldige songsmid Tom Waits. Alsof de middag toen al niet meer stuk kon. Meteen konden de aanwezigen al genieten van de eerste acrobatische kunstjes van 'Lyapunov' met de daarbij passende sfeermuziek waarbij je zo kon wegdromen.

De volgende op de 'bill' zijn 'David Ronaldo & The Dice' en dit nog zonder Ilse de nieuwe bassplayer. Voor diegene die op hete kolen zitten en haar acte de précense willen meemaken, en ik hoop dat er nog tickets voorradig zijn want op 2 november geven 'David Ronaldo & The Dice' een back to back concert met 'Red Red' in de Hnita Hoeve te Heist-op-den-Berg. Opgelet dit event komt niet uit van de Hnita Hoeve zelf maar is een initiatief van beide groepen en enkel te bestellen via de media van de bands . Dus haast u voor een ticket want om het met de woorden van de vorige band te zeggen...Lucky Came To Town.

Het betreft hier vandaag een 'almost unplugged' concert en zo zien en horen we die waanzinnige percussionist 'Marco Epis' ook nog eens terug aan het werk. Uiteraard ook met David Ronaldo en zijn twee wingmen Dirk Lekenne en Charly Verbinnen. Verdere info over deze band is totaal overbodig dus...without further ado we give you...'David Ronaldo & The Dice, Almost Unplugged'. Alvorens iedereen mee is met hun 'Southern Rock', en voor diegene die nog vol bewondering zijn van de circusacts hier aanwezig toch ook even vermelden de 'Circus Ronaldo' met hun nieuwe voorstelling 'Da Capo' de stad Aarschot zal aandoen op 11,12 en 13 oktober. Een voorstelling welke helaas als is 'UITVERKOCHT', het leven is aan de rappen zeker...

Gelukkig hoeven we nu hier vandaag geen tekst en uitleg meer te geven wie deze 'David Ronaldo & The Dice' wel zijn. Hun talrijke originals zijn voor hun al even talrijke fans bijna traditionals te noemen en ook ikzelf die lijd aan selectief geheugenverlies kan de nummers bij al 'by heart'. Openen doen ze hier met 'Deeper Well' van Divid Onley, een van de zeldzame covers in hun repertoire dat je kan terugvinden op hun fantastisch 'Live' album 'Burning (A)Live'. Een album dat werd opgenomen in deze Demerstad voor het geval de politici niet mee zijn.

Zoals we wel weten is de 'Mongo Santamaria' van België AKA 'Marco Epis' nog enkel te beleven bij hun "Alsmost Unplugged' concerten en zodoende zitten enkele van zijn volgelingen van de 'Tam Tam' lessen uiteraard hier op de eerste rij. Wij genieten uiteraard van nummers als 'Tunes For A Dime' dat vorig jaar nog maar is verschenen en zeker ook van het meeklappende 'Fix It'.

Met P.Van Sant in onze gedachte genieten we ook van de answering song aan Bob Dylan met 'The Times, They Haven't Change At All'. Een nummer dat zeker nooit mag ontbreken is 'Gunslinger' een ode aan papa 'Ronaldo' die hierboven nogal moet genieten wat zijn zonen hier teweegbrengen. Even nog een extra vuurtje steken aan de lont dan maar met 'Going Top My Hometown' van die Ierse halfgod Rory Gallagher gevolgd door het lijflied van 'Vic Varenwinkel', 'Almost Cut My Hair' van C,S,N&Y, en zoals we onlangs nog wisten te vertellen na een nachtelijke escapade, the best cover ever!, beter dan het origineel. Getekend David Ronaldo.

Tussen de karrevracht prachtige gitaren hadden ze vandaag speciaal voor Dirk Verbruggen ook een BANJO meegebracht richting Meetshovenbos, vandaag was het Charly Verbinnen die er begon op te tokkelen. We zitten uiteraard met z'n allen vol spanning te wachten, op het nieuwe album van deze 'kleppers' maar helaas moeten we daarop nog wachten tot januari 2025. De release zal plaatsvinden in zaal 'Mena' te Rotselaar op 24 januari. En plots iedereen zijn agenda bovenhalend...

Eentje dat zal verschijnen op dat nieuwe album is het met rock 'n roll gespeende 'Won't Die Untill 27', een floorfiller van de bovenste plank. Na 'Haunted Men' part 1&2 sluiten 'David Ronaldo & The Dice' hier af met het machtige 'Whipping Post' van 'The Allman Brothers' en moeten wij helaas afscheid nemen van David en de zijnen. Tijdens het concert kregen ze zelfs assistentie van een vuurspuwende act van het gezelschap 'Lyapunov'.

I Am The Queen of Hellfire, and I Bring You...Fire

Als derde in de rij krijgen we rootsmuziek met niemand minder dan 'Everyone Is Guilty'. Everyone is Guilty is de roadtrip van Marco Gasparrini en zijn mystieke alternatieve countrymuziek, de volksmuziek van de Appalachen en de spookachtige blues van de legendarische Gun Club. Terwijl je naar de muziek en teksten van de band luistert, ontdek je een wereld waarbij Gasparrini zijn innerlijke angsten en obsessies wil overwinnen. Hoewel de teksten een donker kantje hebben, overwint het optimisme en is er altijd hoop. Dit op een opzwepend bedje van twangy gitaren, duellerende banjo's en uptempo ritmesectie. Naast Mirco Gasparrini (Blue Velvet, Bandits, Monster) bestaat de band nog uit Jérôme Mardaga, Charles Perrin, Eric François en Pierre Mulder.

Niet enkel met hun muziek die we onderbrengen in het rijtje 'Alt-country', of ook wel 'Gothic Country', zijn deze 'Everyone Is Guilty' sterk maar ook in het maken van documentaires vielen Mirco en zijn vrouw al in de prijzen. Dit uit 'Liège' vijftal openen hier met veel verve met het nummer 'Horns' uit he gelijknamige album dat in de herfst van vorig jaar op de markt kwam, al mag aan de 'PR' over dit album nog wel wat bijgesteld worden.

Voor het nummer 'Guns Of Lakewood' gingen die van 'Everyone Is Guilty' inspiratie opdoen in het Amerikaanse stadje vernoemd in de titel, en maken we zo met hen een tripje richting Colorado. 'Mother' is er eentje dat op hun album 'A Wolf & A Lamb' waarbij ze voor de opname medewerking kregen van niemand minder dan Slim Cesna. Zeker hun uptempo songs vallen bij mezelf heel goed in de smaak en zo komen we bij 'Fake Cowboys' waarbij ik dan weer moet terugdenken aan 'The BossHoss'.

Uit 'A Wolf & A Lamb' kregen we nog als afsluiters 'Gods Or Nothing' en 'My Sweet Old Town' een ode aan hun stad 'Luik'. Derde band en meteen ook een derde bullseye voor 'Art & Roots in the Woods' en ook deze 'Everyone is Guilty' kregen bijstand van 'Lyapunov' in de vorm van extra belichting en spektakel.

ook de God of Hellfire was aanwezig

Voor de change-over van de volgende groep was er wat werk aan de winkel en zo doende konden we nog maar eens genieten van een attractie als koorddanseres als circusact.

Birds flying high, you know how I feel...and I'm feeling good!

Tijd dus voor de vierde band van de dag met een hoogvlieger uit 'Limburg. Met 'Among The Saints' krijgen we hier een folkband op het podium die voor mezelf nog een blanco blad zijn. 'Among the Saints' is een achtkoppige Limburgse band die elke zaal of tent door hun enthousiasme en hun unieke, dansbare sound volledig op z’n kop zet. Ze brengen Folknummers, zoals je die kent van 'Flogging Molly' en 'The Pogues' tot 'Gogol Bordello', nummers die worden afgewisseld met verrassende eigen bewerkingen van traditionals. Dit kan hier als afsluiter van deze 'Roots in the Woods' alleen maar ontaarden in een geweldig feest.

In een sfeer van de opzwepende 'Irish Folk' zetten die van 'Among The Saints' hieraan met nummers als 'Loch Lomond' en 'Tell Me Ma' en vanaf 'note one' staat er plots zo een bus fans voor het podium uit de bol te gaan. Niet moeilijk want die van 'Among The Saints' zorgen meteen voor de nodige ambiance, top maar helaas...zonder Guinness. Een bonte bende op het podium waarbij alles meteen ontaard in een aanstekelijk feestje waarbij ze zelfs met 'Alles Moet Kapot' in het Limburgs een waarschuwing geven aan de organisatie.

De reeds aanwezige optimale stemming van bij het begin van dit event werd alleen maar beter en met 'Whisky in The Jar' konden ook de niet-adepten lekker meebrullen. Zelfs 'Meisje Met De Prei' ging er hierin als zoete broodjes en wat dan gezegd van het Italiaanse strijdlied uit WOII met 'Bella Ciao'. Het dak er maar volledig af dan.

De fun bleef maar stijgende en werden er wel enkele een klein beetje zot bij het horen van de 'Berendans'. 15u15 daar zijn we helaas al lang voorbij maar ook vandaag moet er een einde komen aan een fantastische namiddag hier in 'The Woods van Osshot'. Meteen een dikke proficiat een Dirk en Gert met de vermelding dat er volgende editie er terug stoelen te kort gaan zijn.

Ook een vracht respect voor 'Lucky Came To Town', David Ronaldo & The Dice', 'Everyone is Guilty' en als aflsuiter 'Amang The Saints'. Klasbakken stuk voor stuk en voor ik het vergeet ook nog een diepe buiging voor die van 'Lyapunov' voor spektakel en hun sfeervolle muzikale inbreng. CU.

ook nog gespot...

de harde kern van partyband 'Longville'

de Butterflies' en aanhang

Gevarenwinkel en De Noene

mama en dochter

Roel en Veerle van 'De Living' in Molenstede...en niet te voet!

ons Leentje...zonder fiets

Piet Piraat?

zij die kwamen voor de ijsjes...

heel veel volk

zonder woorden